FA 7.5.45

Broget bybillede på fredens første dag

Frihedskæmperne blev hyldet af hillerødanerne

Til akkompagnement af frihedskæmpernes ordonnansmotorcykler, der jog gennem gaderne, og politiets og privates benzindrevne biler, som pludselig dukkede op af jorden, bød hillerødanerne befrielsen velkommen fra lørdag morgen kl. 8.

Der var folk på gaderne med det samme, og kirkeklokkerne rungede over hele byen som tegn på befrielsen. Frihedskæmperne var i livlig aktivitet, og mængden samlede sig om de ejendomme, hvor der blev foretaget arrestationer. Enkelte uheldige elementer fandt sig foranlediget til selv at gribe ind og anholdt nogle kvinder, der blev trakteret på en særdeles usmagelig måde og derefter ført til rådhuset, hvor de imidlertid senere blev løsladt. 

Man havde ventet englænderne i går, og det engelske flag vajede foran kommunekontoret. Rygterne gik, men der kom ingen englændere. Frihedskæmperne opholdt dagen igennem en afspærring, som var effektiv, og i øvrigt blev skiltet foran rådhuset, med angivelse af, at her residerede  det tyske politi, fjernet af politisoldater under stormende jubel. Senere fjernede spejderne pigtrådsspærringen, efter at folk i almindelighed havde søgt at få det væk.  Politisoldaterne følte sig imidlertid truet, og forsættet blev opgivet.

….

Bybilledet var i øvrigt præget af flag, danske russiske, engelske og amerikanske og de svært bevæbnede frihedskæmpere, som blev tiljublet af hillerødanerne. Når de engelske soldater ankommer til Hillerød, varsles de med et sirenesignal, og englænderne vil i øvrigt have til opgave at ordne tyskernes overgivelse og afvæbning.