Retsopgøret - nationalt såvel som lokalt

 

I aviserne beskrives såvel de daglige arrestationer, og den behandling fangerne blev udsat for under deres indkvartering. Desuden bliver man orienteret om forløbet af de første retlige forhør, som finder sted i sommerens løb.

Fotografierne er for de flestes vedkommende fra Torvet den 5. maj og fra Skansegården, hvor man spærrede de anholdte inde. Det skal understreges, at personerne på fotografierne kun er anholdt, ofte på en mere eller mindre løs mistanke, og altså ikke nødvendigvis dømt! På landsplan blev kun 1/3 af alle arresterede senere dømt ved retten.

Det samme forbehold må selvfølgelig også tages angående den person, som man på filmoptagelserne ser blive arresteret på Langesvej.

Alligevel er det vigtigt, at både de pågældende fotos og filmoptagelsen vises i et materiale som dette, fordi man kun på denne måde får et autentisk indtryk af, hvordan forholdene var dengang.

I afsnittet Værd at vide om ... findes et udvalg af yderligere informationer, men hvis du vil vide mere, er Gads leksikon om dansk besættelsestid et godt sted at lede.