Danmarkshistoriens største flygtningestrøm, 250.000, kommer til landet i løbet af kun et par måneder i begyndelsen af 1945 og bliver her i op til 4 år.

Hvordan tager vi imod dem?

 

Notitserne i aviserne er for det meste ret kortfattede. Alligevel levnes der ikke meget tvivl om, hvilken holdning de tyske flygtninge mødes med.

De lokale arkiver ligger ikke inde med fotos, men i stedet vises et antal billeder fra Frihedsmuseets samling. Frihedsmuseets billeder stammer fra forskellige dele af landet, men kan alligevel give et indtryk af forholdene. Flygtningenes situation i Hillerød afveg ikke fra situationen i resten af landet.

Der bringes to kostplaner, en meget skrabet fra 1945 og en lidt mindre skrabet fra året efter. Da den første plan blev lavet, troede man, at flygtningene kun skulle være her i kort tid.

Reglementet for flygtningene sætter normer for næsten alt i deres hverdag, f.eks. hvor tit de skal i bad, om vandet skal være varmt eller koldt, og om det skal være kar eller bruser.

I afsnittet Værd at vide om ... findes et udvalg af yderligere informationer, men hvis du vil vide mere, er Gads leksikon om dansk besættelsestid et godt sted at lede.